- China vormt de ruggengraat van de Russische economie, oordeelt topman Larry Fink van vermogensbeheerder BlackRock.
- Hij vindt dat het bedrijf zijn banden met China mogelijk moet herzien.
- “Jullie steunen onze vijand. Dat zou iets moeten kosten”, aldus Fink over China’s voortdurende economische samenwerking met Rusland.
- Lees ook: Rusland mikt op lange adem in oorlog met Oekraïne, maar de Russische economie gaat dat niet trekken, volgens Zweedse econoom
China is de belangrijkste economische bondgenoot van Rusland, zei CEO Larry Fink van vermogensbeheerder BlackRock tijdens de Berlin Global Dialogue-conferentie op dinsdag.
Hij vindt dat westerse bedrijven hun relatie met China moeten herzien.
“De belangrijkste supporter van de Russische economie is China. En dat moet op zijn minst besproken worden”, aldus Fink. “Ik ben hier niet om te oordelen, maar ik geloof dat er mogelijk niet genoeg geoordeeld wordt.”
Eerder in het panel sprak Fink zijn verbazing uit over het feit dat er geen “grotere vraagtekens geplaatst worden” bij China’s steun aan Rusland tijdens de oorlog in Oekraïne.
“Wij steken miljarden en miljarden dollars in de overleving van Oekraïne. Jullie steunen onze vijand. Dat zou iets moeten kosten”, zei Fink over China's voortdurende economische samenwerking met Rusland.
BlackRock zal daarom ook mogelijk zijn activiteiten in China moeten herzien, aldus Fink.
China profiteert van de oorlog in Oekraïne
China is een cruciale levenslijn voor Rusland, nu het land gebukt gaat onder westerse sancties als vergelding voor de oorlog in Oekraïne. In 2023 bereikte de bilaterale handel tussen Rusland en China een recordhoogte van 240 miljard dollar, volgens gegevens van de Chinese douane.
“De Russische economie lijdt onder langdurige tegenslagen, en het land bezegelt zijn lot als economisch vazal van China”, schreef CIA-directeur William J. Burns in een opinieartikel voor Foreign Affairs in januari.
China claimt neutraal te zijn in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en kwam in februari vorig jaar zelfs met een vredesplan, dat werd afgeschoten door Moskou.
Maar zou Beijing de oorlog echt willen beëindigen, dan zou het dat kunnen, volgens de Finse president Alexander Stubb. "Rusland is momenteel zo afhankelijk van China dat één telefoontje van president Xi Jinping deze crisis zou oplossen", zei hij in juli tegen persbureau Bloomberg. “Als hij zou zeggen: 'Tijd om te beginnen met vredesonderhandelingen', zou Rusland gedwongen zijn dat te doen."